Fersken 350gr
69 kr
Ferskener vokser ikke overraskende på ferskentreet, som hører hjemme i roseslekten. De er delt i to grupper ‒ én art har frukter med håret overflate, mens varieteten nektarin har glatt overflate. Det latinske navnet persicum betyr persisk eple. Blomster kommer før blad og blir pollinert av insekter. Treet blir opptil åtte meter høyt og gir gule steinfrukter som er rødlige på siden som vender mot solen. Fruktkjøttet er svakt syrlig og saftig med en herlig duft og smak.
Tørket fersken er en råvare som er svært velegnet i salater, og den er et friskt og appetittvekkende innslag i både søte og salte retter. Hvis man griller fersken sammen med kjøtt, får man en perfekt kombinasjon som ikke minst er annerledes fra det de fleste av oss er vant til. I likhet med fiken er fersken en frukt som gjør seg utmerket sammen med ost. Prøv gjerne fersken til brie, camembert og mozzarella. Den langt mer ukjente italienske osten burrata skal man prøve hvis anledningen byr seg ‒ demn er en vinner sammen med fersken og litt honning.
For en forhøyet opplevelse skal man bløtlegge den tørkede ferskenen i vann, appelsinjuice eller tørr hvitvin før man griller eller steker den i godt smør eller en olivenolje av jomfrutypen. La kombinasjonen nå fullkommenhet ved å invitere noen nøtter med på den kulinariske festen ‒ de vil gi en spennende kontrast ved både smak og konsistens.
Ferskener har dobbelt så stor mengde vitamin C som appelsiner. Mens man kaster appelsinskall i komposten, skal man aldri skrelle en fersken, for der sitter svært mye av de verdifulle kostfibrene. Frukten byr ellers på organiske syrer, antioksidanter og ikke minst mineraler i mengder ‒ blant annet kalium, kalsium, fosfor, jern, jod, mangan, nikkel, silisium, sink og svovel. Spis fersken, men unngå slike som ligger i oversukret lake ‒ både sukkeret og de ekstra kaloriene er ille for helsen.
| Nettoinnhold: | 350g |